Warsztaty kulinarne kuchni śląskiej w ramach projektu „Polska na ludowo” odbyły się podczas sobotniego (09.09) spotkania w Fundacji EDU.
Nie da się ukryć, że to kuchnia śląska miała największy wpływ na kształt obecnej kuchni polskiej. Praca górników była ciężka, dlatego też musieli jeść dania kaloryczne i sycące, z tego też powodu kuchnia śląska bogata jest w dania mięsne i potrawy z ziemniaków. Najbardziej znaną potrawą są kluski śląskie oraz rolady z modrą kapustą. Kuchnia śląska to również różnego rodzaju pieczenie, kotlety i klopsiki oraz placki i zapiekanki ziemniaczane. Każdy kto wybierze się na Śląsk zje obficie.
A my dzisiaj zrobiliśmy kluski śląskie i oczywiście je skonsumowaliśmy. Oglądnęliśmy bardzo stare książki kucharskie, bo z 1921 roku. Szukaliśmy tam przepisów śląskich.
Anna Piękoś
Koordynator projektu